PENGARUH MELATONIN TERHADAP TUBUH MANUSIA

Assalamualaikum… pernahkah anda mendengar tentang hormon melatonin. sedikit kupasanĀ PENGARUH MELATONIN TERHADAP TUBUH MANUSIA

semoga sedikit manfaat ini dapat dikongsi bersama agar ada pula yang boleh memberi manfaat…

Hormon melatonin memiliki susunan kimia yang sederhana, akan tetapi memainkan peranan yang penting di dalam fungsi-fungsi tubuh, mengawasi kerja berbagai kelenjar dan organ, dan megatur produksi hormon.

Kelenjar Pineal juga mengendalikan tahap kelebihan rangsangan saraf simpatik, terutamanya kepada tahap tekanan rendah dan memperlambatkan melatoninkecepatan ritma jantung, mengurangi kesan kepada serangan jantung, mengurangi tekanan jiwa, memperbaiki tidur (imsomnia), mengatur sistem biologis tubuh, menguatkan kekebalan tubuh (sistem ketahanan tubuh), meningkatkan sistem daya tubuh (sistem imun) terhadap kuman dan virus serta mencegah daripada penyakit kanser dan pikun (nyanyuk).

melatonin
melatonin

Produksi melatonin adalah berbeza jika dibandingkan dengan produksi seratonin, zat kimia yang menarik pembuluh darah dan bertindak sebagai pemancar saraf.

Pemikiran di waktu siang hari dengan disertai aktiviti yang agresif akan menyebabkan jumlah seratonin yang banyak dan diperlukan oleh sel-sel saraf.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *