Otak Kiri Otak Kanan

Assalaualaikum… sidang pembaca yang dirahmati Allah…. Saya harini nak sembang sikit hakikat Otak Kiri dan Otak Kanan. Semoga bermafaat kepada anda semua…

Allah ciptakan kita dengan 2 bahagian otak, iaitu kiri dan kanan. Otak Kiri dan Kanan dicipta untuk berinteraksi antara satu sama lain.

Tetapi perkembangan dunia dari dulu hingga kjini cenderung untuk menggunakan salah satu sahaja bahagian otak, samada dominan kiri atau dominan kanan.

otak kiri otak kanan

Mungkin kita tak pernah dengar pun orang yang seimbang penggunaan otak kiri dan kanannya.

Otak tengah tu ape plak, tak pernah dengar pun and ape kaitan dengan otak kiri dan kanan?

Ok jom kita berkenalan dengan otak tengah.

Senang cerita gini, otak tengah merupakan jambatan penghubung berkapasiti tinggi antara otak kiri dan kanan.

Otak kiri dan kanan kita merupakan tempat pemprosesan dengan tingkat kerumitan (complexity) yang tinggi.

Otak tengah pula memberi tumpuan lebih pada penyediaan sarana komunikasi dengan jalur lebar (bandwidth) yang tinggi iaitu sekitar 200-250 juta serat.

Mudah kire gini, kalau 1 serat = satu bit, lebar jalur otak tengah kita 250 mega bit, kalau compare dengan lap top biasa lebar jalur otak tengah is 3,000,000x berbanding lap top kita tu.

sempadan otak

Atau kita bagi contoh mudah camni

Bayangkan otak kita ni macam kota kembar dipisahkan oleh sebatang sungai. Yang menghubungkan kota kiri dan kota kanan is sebuah jambatan lama dah uzur pun.

Jambatan inilah yang direct berhubung dengan kedua-dua kota kiri dan kanan. Kapasiti otak tengah diandaikan dengan jumlah jalur jambatan tersebut.

Kedua-dua kota tersebut saling memrlukan untuk pelbagai kemaslahatan sesama mereka.

Bayangkan jambatan tiba-tiba runtuh, mesti terkesan kegiatan ekonomi dan produktiviti kedua-dua negara. Hubungan 2 hala jadi lambat, terjejas, benda yang negara kiri ada yang takde dinegara kanan.

Perlu negara kanan sediakan sendiri sebab jambatan dah runtuh. Buang masa…

Kalau kita baiki jambatan yang ada and kita bina lebih banyak jambatan 2 hala, kiri kanan jambatan 3 lane, 7 lane. Macammana kalau 100 lane?

Boleh bayang camne hubungan 2 hala negara kiri and kanan tu?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *