PROGRAM PENGAKTIFAN OTAK TENGAH

Assalamualaikumwarahmatullahiwabarakatu…sholawat dan salam atas junjungan besar Rasulullulah saw yang membawa cahaya nur Allah keserata alam. Bersyukur kehadrat Allah diatas kasih sayang yang tidak terhingga atas limpah dan kurniannya keatas sekalian sekalian mahluk yang berada didalam zat gengamannya…

Pernahkan anda mendengar istilah PENGAKTIFAN OTAK TENGAH?

Inginkah anda mengetahui rahsia kejayaan bagaimana intelektual islam seperti ibnu Sina, Ibnu Khaldun, Al Farabi, Al Khindi dan ramai lagi tokoh-tokoh intelektual islam yang lain.

Pernahkan anda sebagai keluarga merasakan agar anak-anak anda menjadi seperti tokoh-tokoh diatas?

Ok sebelum pergi lebih jauh,  saya nak tanya pada parents apa kita rasa kalau anak kita:-

  • Sebelum ni nak solat pun payah, malas, kene suruh banyak-banyak kali baru solat. kalau kita suruh buat apa-apa memang sampai nak kene marah baru gerak, kalau tak dia memang tak buat langsung.
  • Result exam biasa-biasa saja, average je, kita pun takapalah alhamdulillah, tapi kalau lebih baik lagi bagus.
  • Atau anak kita exam sangat baik dan dapat markah yang maximum tetapi akhlak sangat rendah seperti suka melawan cakap ibu bapa, menipu, suka bergaduh atau suka membuli rakan yang lain dan apa saja perkara yang negatif.

Suka kah kita sekirannya selepas menjalani program otak pengaktifan otak tengah

  • Dengar azan je terus solat
  • Kita mintak buat apa-apa sekali suruh terus jalan
  • Result exam dari 70 meningkat ke 90++
  • Hormat orang tua
  • Berakhlak mulia

Pengalaman Puan Hana tentang anak yang telah diaktifkan

Rasa-rasa nak tak kita hantar anak kita pergi program yang boleh bantu pembentukan sikap dan membantu tingkatkan prestasi pembelajaran anak kita?

Ok sekarang ayuh kita berkenalan dengan program pengaktifan otak tengah, ape kebendanya tu? rasa-rasa macam tidak penah dengar langsung!
kalau pineal gland pernah dengar tak?
emm senang cerita bergini,
setiap manusia biasanya penggunaan otak die samada dominan kiri atau dominan kanan
dan kebanyakannya manusia didunia mengunakan otak kiri untuk berfikir dan membuat keputusan.

Program pengaktifan otak tengah membantu memaksimumkan penggunaan otak kiri dan otak kanan

Ok analogi mudah supaya kita faham apa itu otak tengah… kita andaikan otak tengah sebagai jambatan.

Anda tahukan jambatan kedua pulau pinang. kenapa kerajaan negeri hendak buat lagi sedangkan sudah ada jambatan pertama… sudah pasti untuk memudahkan perjalanan bagi pengguna jalan raya bukan?.

Ok dengan bahasa yang mudah Pineal Gland juga merupaka jambatan diantara dua daerah, daerah  Otak Kiri atau  kita kenali sebagai IQ (INTELLIGENCE QUOTIENT) dan Otak Kanan EQ EMOTIONAL QUOTIENT.

Cuba anda bayangkan sebelum ni jambatan penghubung antara dua buah daerah ini cume 1 way je agak-agak bagaimana corak kemajuan yang dicapai oleh daerah itu kita ambil contoh negeri pulau pinang untuk mendatangkan faham. Itulah senario realiti yang berlaku antara otak kiri dan otak kanan, slow moving la ye dak?

Cuba anda bayangkan kalau kita tambah 2 jambatan, 5 jambatan, 10, 100 jambatan so camne hubungan atau kerjasama yang berlaku antara otak kiri dan otak kanan? maksima ke maksima sangat?

Atau kita bayangkan begini

Ada dua negara, negara kiri tu negara padat penduduk, sesak, padat, negara teknologi tinggi, teknlogi nuklear, naik ke bulan macam pergi pasar je hihi manakala Negara kanan pula negara kaya dengan hasil bumi, penduduk dia macam dekat switzerland penuh dengan panorama indah di balik banjaran Alps.

Penghubung diantara dua negara ni cume denai kecil satu laluan sahaja, agak-agak macamana kehidupan rakyat dinegara yang sangat maju tadi dengan tekanan kehidupan seperti cukai yang tinggi, jenayah, masaalah sosial dan bermacam-macam masaalah negara maju, sudah tentu ramai dikalangan mereka yang stress. Oleh itu bercuti adalah pilihan terbaik bagi mereka. tetapi bagai mana mereka hendak bercuti ke switzerland sebab laluan tadi sangat sempit dan dipenuhi dengan banyak kenderaan.

Macamana pula sekirannya   ada dua hala atau tiga hala kiri kanan, mesti laju sikit, kalau 10 hala kiri kanan?, kalau 100 hala kiri kanan?

Ok boleh nampak sedikit tak analogi ini.

So nampak sedikit tak gambaran tentang program pengaktifan otak tengah ini?

Saya cuba untuk tidak menggunakan istilah sains sangat, guna bahasa kita-kita aja.

Contoh diatas merupakan gambaran mudah tentang program ini
dan apa sebenarnye kelebihan bila kita aktifkan otak tengah anak kita atau kita sendiri?

Banyak sangat kelebihannya tapi kami highlightkan yang utama ni

– meningkatkan prestasi pembelajaran anak-anak
– mudah menghafal al-quran
– menyelesaikan masalah akhlak anak-anak
– meningkatkan fokus dan konsentrasi
– berkebolehan menggunakan deria ke – 6
– photographic memory
– melancarkan pertuturan

Boleh rujuk gambar untuk lebih jelas. Membaca, melukis, mewarna dengan menutup mata merupakan sebahagian latihan yang mampu dilakukan selepas pengaktifan otak tengah.

Pengaktifan otak tengah personal coaching

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *